Algtoxin

Det finns mer eller mindre vetenskapliga rapporter om riskerna med algtoxin i avsaltat vatten. Generellt kan sägas att undersökningarna omfattar ett mycket begränsat antal maskiner och att dessa rapporter idag har passerat bäst före datum för länge sedan. Tekniken inom detta område förfinas varje år.

Rapporterna i dess helhet kan du läsa här,

Vi har gjort en kortfattad sammanfattning med våra kommentar till rapporten. 

Utdrag ur: Livsmedelsverkets rapport nr 1, 2007
det kan finnas risk för läckage av toxiner till avsaltat dricksvatten  - om höga toxinhalter i råvattnet kombineras med en reducerad effektivitet i avsaltningsanläggningen.

Vår kommentar: 
Två ytterligheter skall samverka samtidigt för att risken med algtoxin skall uppstå, vilket naturligtvis kan ske. Därför valde Afflux Water tidigt att kontrollera reningsresultatet i alla sina anläggningar. En sensor analyserar kontinuerligt producerat dricksvatten. Vid ev. reducerad rening avbryts reningsprocessen och larm erhålls.

I en korrekt fungerande avsaltningsanläggning är riskerna med alg toxin troligen försumbara,och reducering av algtoxin till icke mätbara värden är konstaterat i flera oberoende rapporter. 

Utdrag ur: Livsmedelsverkets rapport nr 1, 2007
Det bör inte föreligga någon risk att detta riktvärde ska överskridas vid en normalt fungerande avsaltningsanläggning, vare sig vid enstaka tillfällen eller, och framför allt, inte under någon längre tidsperiod. 
 
De hälsomässiga effekterna utifrån toxinläckage är förmodligen försumbara i väl fungerande avsaltningsanläggningar, men kan öka vid reducerad effektivitet i saltavskiljningen.

Vår kommentar:
Faktum är att vi dricker både vin, sprit & läsk trots att de hälsomässiga effekterna inte är försumbara, mao det gäller att förstå vilken obetydlig reell påverkan ev. algtoxin i dricksvattnet skulle ha för vårt välbefinnande. 

Utdrag ur Avsaltningsanläggningar i Sthlms län, rapport från arbets- och miljömedicin 2003:5
Resultatet av undersökningen med frystorkad Nodularia visade att avskiljningen av nodularia och nodularin var god. Endast i den gamla anläggningen med mycket hög toxinkoncentrationen återfanns mätbar halt av algtoxin i renvattnet, men även här var reduktionen mycket bra. Med tanke på den dåliga statusen på denna anläggning i fråga om avsaltningsfunktionen, styrks antagandet att förfiltret har haft mycket stor betydelse. Nodularia är en så stor cyanobakterie (ca 8μm) att den skall fastna i förfiltret.

Vår kommentar: 
I rapporten framgår det att förfiltrering har stor betydelse, vår förfiltrering omfattar både 5 & 1 mikron avskiljning av råvattnet. Många känner tyvärr inte till att det finns olika membran med olika förmåga till reducering, membran med hög produktionskapacitet har som regel sämre reningskapacitet. Afflux Water valde tidigt att bara de bästa membranen fick ingå i våra produkter, trots att detta påverkade produktionskapaciteten negativt. Våra membran är speciellt framtagna för Östersjöns bräckta vatten, och reduceringsförmågan är hela 99% och membranets nominella förmåga 0.01 mikron.

  • Afflux Water arbetar kontinuerligt med att kvalitetssäkra både våra produkter och vårt arbete, 
  • efter varje genomförd serviceåtgärd på verkstad eller ute på fältet utförs en vattenanalys
  • på varje nyproducerad maskin utförs en vattenanalys 
  • efter varje genomförd installation utförs en vattenanalys